2 Cawan Cha-chaSebijik kelapa2 Helai daun pandan1 Senduk sagu1 1/2 senduk Gula merahGaramKeladi / keledek / ubi / tepung
Step memasak kalau gunakan keladi / keledek / ubi :
1. Rebus cha-cha sampai kembang dan tuskan.
2. Rebus keladi / keledek / ubi sampai empuk & tuskan.
3. Masukkan semua sekali bahan - bahan dan matikan api sebelum santan pecah.
Step memasak kalau tak gunakan keladi / keledek / ubi :
1. Rebus cha-cha sampai kembang dan tuskan.
2. Masukkan semua sekali bahan - bahan dan matikan api sebelum santan pecah.
Senang gilakan? Sepatutnya bubur ni kena letak keladi / keledek / ubi tapi sebab takde so gantikan dengan tepung. Nak nampak cantik , tambahkan pewarna pada tepung tu.
Owh actually aku tambahkan sedikit gula dalam tepung sebab before buat bubur ni , adalah google beberapa resepi kat blog orang. Ada yang just guna Cha-Cha and sagu only , tak letak keladi / keledek / ubi / tepung, dia kata bubur tu jadi tak sedap. Maybe sebab Cha-cha tu rasa tawar dan cam pekat sikit , sagu plak rasa zero , so dia just depends on kuantiti gula yang dia gunakan. Gula pula dia gunakan gula biasa , so tu yang macam tak cool kot. Kott lah ;]
Kalau ikutkan ibu , dia tak letak gula pun dalam tepung tu , just garam je. But aku try to modifite sikit rasa dia dengan meletakkan garam + gula , so tepung tu rasa macam "Owhhhhhhhh-wow!-sedap-gila!!!". Hahaha.
But make sure jangan letak bebanyak sangat sebab kuah bubur pun kena letak gula kan , kang terus naik "sweet-urine".
Step memasak kalau nak tambah tepung :
1. Rebus cha-cha sampai kembang dan tuskan.
2. Rebus tepung yang diuli sampai kembang & tuskan.
2. Masukkan semua sekali bahan - bahan dan matikan api sebelum santan pecah.
Happy cooking!
{AINNZ ABIGGAILL}
2 comments:
hahaha....dah follow u......
went through ur entry psl merlin..
waa i pn giler merlin,,
best an citer tue..
not to mention all about vampire freak hahahaa
nice knowing u
Hahaha hey hello! :]
Post a Comment