Apr 15, 2011

BUBUR CHA-CHA-CHA!


2 Cawan Cha-cha
Sebijik kelapa
2 Helai daun pandan
1 Senduk sagu
1 1/2 senduk Gula merah
Garam
Keladi / keledek / ubi / tepung



Step memasak kalau gunakan keladi / keledek / ubi :

1. Rebus cha-cha sampai kembang dan tuskan.
2. Rebus keladi / keledek / ubi sampai empuk & tuskan.
3. Masukkan semua sekali bahan - bahan dan matikan api sebelum santan pecah.




Step memasak kalau tak gunakan keladi / keledek / ubi :

1. Rebus cha-cha sampai kembang dan tuskan.
2. Masukkan semua sekali bahan - bahan dan matikan api sebelum santan pecah.


Senang gilakan? Sepatutnya bubur ni kena letak keladi / keledek / ubi tapi sebab takde so gantikan dengan tepung. Nak nampak cantik , tambahkan pewarna pada tepung tu.

Owh actually aku tambahkan sedikit gula dalam tepung sebab before buat bubur ni , adalah google beberapa resepi kat blog orang. Ada yang just guna Cha-Cha and sagu only , tak letak keladi / keledek / ubi / tepung, dia kata bubur tu jadi tak sedap. Maybe sebab Cha-cha tu rasa tawar dan cam pekat sikit , sagu plak rasa zero , so dia just depends on kuantiti gula yang dia gunakan. Gula pula dia gunakan gula biasa , so tu yang macam tak cool kot. Kott lah ;]

Kalau ikutkan ibu , dia tak letak gula pun dalam tepung tu , just garam je. But aku try to modifite sikit rasa dia dengan meletakkan garam + gula , so tepung tu rasa macam "Owhhhhhhhh-wow!-sedap-gila!!!". Hahaha.
But make sure jangan letak bebanyak sangat sebab kuah bubur pun kena letak gula kan , kang terus naik "sweet-urine".


Step memasak kalau nak tambah tepung :

1. Rebus cha-cha sampai kembang dan tuskan.
2. Rebus tepung yang diuli sampai kembang & tuskan.
2. Masukkan semua sekali bahan - bahan dan matikan api sebelum santan pecah.



Happy cooking!



{AINNZ ABIGGAILL}

2 comments:

NurZalina Osman@ NinaCole said...

hahaha....dah follow u......
went through ur entry psl merlin..
waa i pn giler merlin,,
best an citer tue..
not to mention all about vampire freak hahahaa
nice knowing u

AINNZ ABIGGAILL said...

Hahaha hey hello! :]