Jun 29, 2011

Asabikeshiinh or Dreamcatcher

Salah satu perangai pelik aku is suka ikut orang. Bukannya mengikut apa , tapi aku jenis suka ikut budaya orang , people culture bak kata Melayu nya *LOL*... Aku pakai Chinese black wooden bracelets sebab katanya gelang tu boleh bawa ONG , also dulu masa sekolah aku ada pakai cincin batu jed yang katanya bagus untuk aura dan persahabatan. Aku ada juga mengikut sikit pantang larang kaum - kaum lain. Bukanlah sebab aku percaya dengan kepercayaan diorang , cuma entahlah... macam suka pula.

Ikut apa yang boleh mendatangkan kebaikkan pada diri sendiri , bukan yang merepek meraban entah pape. Dah besarkan , boleh fikir dengan betul dan waras. Fikir juga guna iman. Macam gelang tu , aku takdelah percaya benda tu boleh bawak tuah , tapi dari biarkan tangan plain , takde pakai perhiasan apa pun , so aku rasa cool lah juga pakai benda tu kan. So korang yang baca entry ni jangan salah faham. Dan juga aunty - aunty dan uncle - uncle Chinese kat luar sana tolong jangan salah faham , jangan ingat aku ada mix cina pulak sebab semata - mata aku pakai gelang ni. Penat aku nak menjawab mana aku dapat gelang tu. Aku yang hitam cenggini nampak sangat melayu mix Papua Uganda . LOL!


Owh my "lucky" bracelet look like this :






Sekarang ada satu benda yang aku tengah gilakan.......










Kau layan Twilight? Ada tengok New Moon? Ada perasan tak Jacob bagi Bella benda masa birthday dia?? That's what we call as Dreamcatcher ( Dream - Catcher ). Aku start aim benda tu since tengok Twilight lagi. After buat "kajian" pasal American Native ni , lagilah aku rasa macam NAK-NAK-NAK-NAK-NAK!!! walaupun bukannya selalu dapat nightmare pun sebab tidur mati. Kau harus banyak baca pasal puak Indian ni , memang menarik , dan paling menarik sekali mestilah part Werewolf kan :)


Basically Dreamcatcher ni digunakan untuk memerangkap mimpi - mimpi buruk. Tapi ada juga yang menganggap benda ni sebagai simbol kekuatan puak Indian dan juga sebagai "icon" diorang.
Dalam kepercayaan mereka , mimpi ni penting sebab dia macam satu mesej "from the other side" untuk mereka dan mesej - mesej tu pula ada yang baik dan ada yang buruk. So diorang percaya dengan adanya Dreamcatcher , diorang boleh elakkan diri dari diganggu benda - benda buruk / tak baik sebab mimpi - mimpi buruk akan terperangkap kat dreamcatcher tu.


Bagi puak Ojibway , mimpi ni sangat - sangat penting sebab untuk budak - budak yang baru lahir , diorang tidak akan di beri nama sampailah seseorang yang ditugaskan sebagai pemberi nama had a dream as to what he or she should be called. Nama yang di ilhamkan dari mimpi tu dipercayai akan bertindak macam web spider , boleh lindung budak tu dari benda - benda tak elok.


Kenapa bertindak macam web spider??

Perasan tak kat tengah - tengah dreamcatcher tu macam ada jaring - jaring yang ala - ala sarang labah - labah ? Ok , kat situlah katanya proses perangkap mimpi buruk (Bawedjigewin) berlaku & allow only good thoughts to enter into our minds when we are just abinooji. You will see a small hole in the center of each dream catcher where those good bawadjige may come through.


Then bulu -bulu kat dreamcatcher tu bermaksud breathe or air. Kalau dreamcatcher yang dibuat original oleh American Native ni , diorang akan gunakan bulu burung helang..But kebanyakkan dreamcatcher yang dipopularkan kat pasaran diperbuat dari bulu ayam T___T






What you need to create a dream catcher:

  • Hoop-either 10 inch
  • 12 inch or larger
  • leather strips or yarn
  • feathers
  • beads
  • sinew
  • scissors





Dream Catchers are a sub conscious reminder to us all of the good and helpful spirits and energies that dwell within the spirit world. Not only are Dream catchers helpful for the sleeping they also protect the spirits of people whom are unconscious like in a coma or are under general anaesthetic for an operation, they have also been known to help ground people with schizophrenia, just by meditating on them.


Let's do it our own dreamcatcher!







PSS!!! :Ayat tunggang tebalik.Maaf.Penat sangat.

{AINNZ ABIGGAILL}

4 comments:

f@r@h said...

ainn, nak satu!

Anonymous said...

need to check

Hans said...

macam2 benda skrg

AINNZ ABIGGAILL said...

Farah : Jom buat!
Hans : People culture :]