Feb 19, 2011

MAKE YOUR OWN DEODORANT

Hello creature!

Harini nak kongsi something yang kita boleh buat sendiri demi kebaikkan sendiri untuk kegunaan sendiri pada ketiak sendiri dan boleh mendatangkan kepuasan yang tersendiri :] Berapa banyak word sendiri digunakan? Haaa nampak sangat DIY . Yeayyy jom kita mula.


What u needs ?

- 1oz cocoa butter

- 1oz shea butter

- 2 sudu teh baking soda

- 20 – 25 drops of tea tree essential oil

- 16 – 18 drops of rose geranium essential oil



DIY Deodorant Mixing

  • Panaskan shea butter dengan cocoa butter sikit so nanti masa mixing process senang dia sebati.
  • Masukkan semua bahan dan gaul-gaul kan bagi sebati. Siap! :]

Ok untuk process penyimpanan , deodorant tu boleh disimpan dalam botol kecil atau replace je stick dalam botol deodorant yang korang beli. Macam kat gambar bawah ni :


DIY homemade deodorant

Comel kan? Korang boleh gantikan stick - stick deodorant tu kalau habis. Lagipun kat pasaran mana ada jual stick die je kan. Contoh macam softener baju , pengeluar ada jual isian semual . Tapi deodorant ada? Non adooooooo. So taraaaaaaaaaa , korang boleh ah cipta sendiri isian semula untuk product ketiak . Selain jimat , ia juga selamat. Selamat dari apa? Ok nanti kita bual panjang. Mari masuk ke resepi seterusnya~~


Maybe susah untuk kita - kita ni cari pure shea butter rite? Actually me also don't know apo tu shea butter T____T Selalu dengar shea butter nie bagus untuk licinkan bibir dan selalu ada kat dalam lip gloss / lip balm je. Tapi tak pernah jumpa live.

Ok , lets try another recipe that use another ingredient!


Ingredients:

- 1/4 cup baking soda

- 1/4 cup arrowroot powder ( boleh juga ganti dengan tepung jagung )

- 4 tablespoons coconut oil

- 10 drops/shakes grapefruit essential oil ( depends pada korang nak guna bau apa )

- botol!

  • Masukkan semua bahan kecuali coconut oil dan mix kan.
  • Masukkan coconut oil sikit demi sedikit hingga korang dapatkan ke-likat-an yang korang nak. Maksudnya takdalah guna keempat - empat sudu terus.
  • Dah siap , masukkan dalam botol atau tin comel :]




Tak nak guna coconut oil ? Takut berminyak ? Owhhh dont worry , dia takkan berminayk punya. Tapi kalau masih tak yakin juga dengan coconut oil , kita boleh gunakan resepi yang lain :]

Ingredients:

-3 Tbsp Corn Starch

-1/2 tsp Baking Soda

-1/2 cup Pure Shea Butter

-10 drops Neem Oil

-10 drops Tee Tree oil

-10 drops Lemon Grass oil


deodorant 4

  • Masukkan semua bahan dan cairkan.



deodorant 5

  • Kalau adunan nampak sedikit / tak naik , tambahkan baking soda ( Untuk kulit sensitive , selain tambah baking soda , add strach indead. Siap!

deodorant 1
  • Masukkan dalam botol


Cukuplah 3 resepi ya. Kalau nak tau lebih detail , moh lah kita ke rumah Uncle Google.
Sekarang nak bagitau kalian salah satu sebab kenapa deodorant homemade ni bagus dan tersangatlah bagus . Actually ia adalah disebabkan oleh tiadanya bahan / kandungan Aluminium!



Kandungan Aluminium dalam setiap deodarant yang ada kat pasaran sangatlah berbahaya dan boleh mendatangkan penyakit.Aluminum should be wrapped around sandwiches and not absorbed into the body where , and like i told u before , aluminium boleh menyebabkan Alzheimer’s ;[ Owh dan Essential oil , corn starch , baking soda , shea butter ni bagus untuk absorb ur odor and essential oils also have antibacterial properties!


DANGER!
Label aluminuim yang ada kat deodorant : aluminum chlorohydrate, aluminum zirconium tetrachlorohydrex gly atau aluminum compound.




So bertukarlah kepada yang alami :]

{AINNZ ABIGGAILL}



PSS!!! : Deodorant homemade ni kena guna pada hari berikutnya ya , jangan gelojoh nak guna on the spot ;]

Picture Source : http://www.vivawoman.net , http://sproutchicago.wordpress.com , http://howaboutorange.blogspot.com

5 comments:

addin dyna said...

ohsem lah! =)

AINNZ ABIGGAILL said...

Trylah buat!! :)

raona said...

adik manis... mana nak cari shea butter kat m'sia ni? kalau ada link boleh share tak? tqvm :D

Ainnz Abiggaill said...

Hello!
Haa saya tak surelah.. try search kat sini :

http://www.alibaba.com/countrysearch/MY/shea-butter.html

Aisha NS said...

Saya menjual 100% raw ,unrefined west African Shea butter . Sila email ke aishea.products@gmail.com atau Whatsapp ke 0182087298 untuk info. Terima kasih.