Oct 10, 2010

FLYING FOX

Hello peers. Happy TEN TEN TEN! bak kata angah :)


Ok harini nak cerita pasal binatang sebab dah bosan asyik cerita pasal hantu ape benda lainnyerlah. Boringlahkan asyik cerita benda yang sama , hantu je sepanjang masa , terasa macam dah jadi penternak hantu plak. Semua jenis hantu pun saya hampir tahu , semua cerita pasal dia saya nak cerita. For today , kita tukar topic.

Hari nie semangat WWF. Hohh bukan WWF yang wrestling tue , nie yang binatang - binatang tue. Kau jangan memacam nak ajak bercerita pasal World Wrestling Federation plak ngan haku , awww awww malu tau ;]


Ok ceritanya camgini , before nie ada sorang kawan penah tanya saya "Kau nie guna Mozilla Firefox , kau tau tak pebenda Firefox tue sebenarnya?" Soalan gengster gila. Macamlah kuar exam =.=' Lepas dia cerita - cerita , ohh baru tau rupanya Firefox tue musang kecik yang comel gila! Omg omg!! mahu - mahu , nak buat jadi pet! Grrrrrrrrr!

Tengok pipi dia. Oishhhh sumpah rasa macam nak gigit - gigit!



Ok , Firefox bukan binatang yang saya nak point kan dalam entry nie. Si Gebu tue hanya sebagai intro sebab nama dia hampir sama dengan binatang watak utama. Watak utama dalam entry kali nie is Flying Fox!. Flying Fox bukanlah sejenis musang ye adik - adik , tapi die spisis kelawar yang TERBESAR! . Nampak tak akak BOLD kan word terbesar tue? Nampak tak??? Besarrrrrr-punya!


Haaaa nampak tak dia BESAR?? Besar kannnn..
Besarrrrrrrr-punya!! =.='


The Flying Fox (Pteropus) is the largest bat in the world with a wingspan of up to six feet. As the name suggests, the head resembles that of a small fox because of the small ears and large eyes. They are found in Pulau Ubin, one of the islands off mainland Singapore. Ermm they live in tropic and subtropic tapi mostly habitat dia memang kat Asia , Australia dengan East Africa.

Kagum tak dengan size dia? besar gilakan? I would die if I see this in real life sebab besar gila-nak-mampus. Bayangkan kamu tengah jalan - jalan sekali je korang nampak dia tergantung kat sebelah. Mak ai , pengsan terus @_@ The picture above is of a Pemba Flying Fox, a species of Pteropus. Flying Fox nie have so many spisis babe! Nama plak sedap - sedap belako. Tak percayo?

Meyh akak nak cito pasal namo - namo si flying fox ni mengikut spisis dio. Ewahhh~ Tak , sebenarnya nak kopi-pes dari Wikipedia je...





Ok cukuplah 3 spisis je. Penat nak"taip" . LOL.
Kalau berminat nak tahu pasal kelawar besar nie sila - silalah singgah di Wikipedia.







++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Saya berangan nak bela menatang hedgehog lah..bosan sudah dengan kekura kat rumah. Bela kekura bukan boleh buat main kejar / main cubit - cubit pipi / main cium - cium ke.. Boring..
Agak - agak ayah nak bagi tak bela menatang nie? Ya betul...
Jawapannya tak ;[










PSS!!! : Korang jangan pandai nak main flying fox je padahal "flying fox" sebenar korang tak tau ey~




2 comments:

LittleSyam said...

I have my old lomo if you want.. this is the type where the picture divided into... mmm berapa ek, dan kena pakai filem..

AINNZ ABIGGAILL said...

wah wah wahhhhh!! nk2 , aunty syam jual kat ainn