Oct 22, 2010

BASIC SETTING FOR NEW BLOG :]

Entry nie untuk Meor *kesian Meor.. Hahaha* dan sesapa yang nak tahu.



1. Bukak Dashboard > Design > Template Designer. Pastue kamu akan nampak macam kat gambar bawah nie dalam section Template. Then pilihlah nak pakai template yang mana. Ok kalau nak senang dan taknak blog kelihatan serabut nanti , jangan pilih template yang crowded like Template Travel. For me , i choose Simple sebab macam senang nak edit.



2. Lepas pilih Template , sekarang nak setting Background. Klick kat Background Image , then nanti akan keluar macam kat gambar bawah nie. Actually kamu boleh pilih nak pakai background yang disediakan or nak upload sendiri. Kalau nak upload sendiri punya , klik kat Upload Image. Hurmm jangan pakai gambar yang terlalu bersepah sangat. Nanti blog akan nampak pelik.




3. Then sekarang ayuh kita setting Layout!. Ecewahhh :] Kat bahagian Layout nie , kamu kena setting 3 benda : Body , Footer dan Adjust Width . For body , kamu kena adjust susun letak sidebar , nak kat kiri je ke semua , kanan or selayer / 2layer. Then for Footer pun sama. Untuk Adjust Width, kamu kena setting lebar blog. Actually depend pada Header blog jugaklah , kalau header besar , kamu kena lebarkan lagi ukuran blog.. Kiranya setting sesedap rasalah ye . Jangan besar sangat , nanti nampak pelik. Jangan kecik sangat nanti blog tak center.




4. Section yang paling penting ialah bahagian Advanced . Part nie kamu kena setting jenis tulisan dan warna dalam blog. Ok setting nie semua depends on background yang akan kamu pakai. Contohnya macam background kamu hitam , so pepandailah setting warna tulisan yang sesuai , like use white color ke kan.... For jenis font , memang selalu trouble kat bahagian nie. Susah nak pilih font yang user friendly . Kekadang bagi kita cantik , tapi nanti bila baca tulisan tue nampak macam serabut. So i suggest use Arial , font size 12.. Trebuchet or Verdana pun ok juga... Yang lain - lain color link , Post Tittle , Gadget Tittle , kamu mix match guna warna yang sesuai. Kalau background kamu warna gelap or sangat meriah warnanya , jangan guna banyak warna sangat. For Wooot wooot! , sebab dia warna plain white , so saya berani guna warna - warni :]



Ok bercerita pasal Header. Kamu boleh upload Header dari Page Elements.


From my opinion , kalau boleh kamu buat Header yang sekali dengan description apa yang kamu nak tulis kat Header... Hurm macam nie , contoh Wooot wooot! , header yang saya nak nak letak actually just "AINNZ ABIGGAILL" tapi macam nak cakap lebih plak kat header so saya sekalikan dengan "Sometimes you can't expect what would she says".. Faham tak? So korang tak payah nak letak header besar - besar then letak lagi ayat pepanjang. Tapi terpulanglah pada selera memasing.. Hahaha kita taste tak sama maybe :]



For sidebar widget , add dari Page Element , add gadget. Kalau nak letak Music Background , pergi ke SINI. Kalau rasa macam takde idea nak letak background apa , bolehlah try ke SINI. Hurm ape lagi nak kongsi ek.... Mungkin tue je kot yang basic dan penting.





Till then,
selamat meng-edit Meor!
Jangan malas - malas , malulah kat budak - budak ;]



7 comments:

myo said...

muahahaa..trimazz madamm!!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

TERIMA KASIH... BOLEH CANTIKKAN BLOG AKU

AINNZ ABIGGAILL said...

Both of u "Welcome guys!" :]

myo said...

na tambah jam dlm bloog..ta retii =(
asek ta jadi jekk

AINNZ ABIGGAILL said...

Dah ade code? kalau dah ade add widget kat sidebar then pilih yg HTML tue , paste..then done! :]

myo said...

oowh! oke2 lpas mkn kang nk carik jam lak! hehee.

AINNZ ABIGGAILL said...

widget kat sini pun cool jugak : http://adiwidget.blogspot.com/