Aug 26, 2010

LEMANG PERIUK KERA

Hey peers! :)

Tadi berjalan - jalan terjun dari 1 blog ke satu blog. Singgah ke blog Aunty hot saya then baca entry pasal Apam kampung.
OMG! comel sangat , sangat suka , macam tetiba terasa nak makan apam tue masa buka hari nie. Tapi mana nak cari? Tak penah jumpa pun kuih tue ;[


"Aunty Syam , raya kasi buat itu apam kat kampung.... Mahu mahu mahuuuuu!"

Kecur gila-


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++



Semalam ke bazar ramadhan Muadzam Shah , macam biasa , hari - hari sentiasa nak cari makanan rare yang terjual kat sini. Makanan yang tak ada di Johor kononnya. Hari tue dah jumpa PUDING TEMBIKAI. Then last week ada jumpa cam desert kot , kuih bahulu direndam dengan air gula then makan macam bubur . Oish rasa macam takkan boleh telan je tekak , so tak try. Bahulu dah manis , makan pula dengan air gula , sweet-urine u give me lah makcik.





Semalam beli Lemang Periuk Kera. Piewwww rasa macam excited sangat nak cuba. Lemang periuk kera nie makanan tradisional dan exotic orang Rompin. Harga dia RM1 satu. Lemang nie boleh dimakan camtue je or nak makan dengan rendang pun sedap juga.

Rasanya?
Super sedap! Similar with lemang biasa cuma lemang nie lebih lembut dan takde kerak - kerak keras. Cara memasak dia tak salah saya kena kukus.




Periuk kera hiasan

Periuk kera yang digunakan takdelah yang cun - cun yang bergigi - gigi or yang cantik panjang - panjang atau yang macam dalam gambar atas nie , dia guna periuk kera yang biasa - biasa punya. Periuk kera yang kat atas nie lebih elok kalau dijual begitu saja , lebih kaya $$$$$$ :)



Periuk kera betina..Grrrr!!~

Periuk kera yang biasa digunakan ialah periuk kera betina sebab lebih bulat dan senang nak adjust - adjust masa memasak. Haaa the green one is Betina. Yang merah tue Periuk kera Lelaki..Eyh salah! Jantan ;)


Selamat berbuka!!






-Gambar : Google
-



3 comments:

strawberry_short_cake said...

Look so nyummyyyyyyyyyy -_-

AINNZ ABIGGAILL said...

ya sure.memang sedap sangat. u should try it ^_^

Anonymous said...

информация про электронные сигареты - курение среди молодые