Apr 3, 2016

Trip Ke Sabah : Part 1

Hi!
January ada satu post , February ada post , haaaa March punya mana?
Tak alih-alih muncul balik on April. Apa sudah jadi? mana pergi? mana menghilang?

Ceh!
Cakap macam ada plak yang kisah.
Starting ayat macam ada ramai reader. Hahahahaha~

So , nak jadikan modal bercerita...kisahnya cenggini...
Bulan March kita banyak berjalan :) 
Awal bulan ke Sabah , tengah bulan ke Genting , akhir bulan ke Terengganu.
Fuh! Sedap biji mata , sentap poket ahkak!
Tapi takpa , bukan selaludapat senangkan hati , lapangkan fikirankan? Lagi-lagi dikala umur yang semakin dewasa ni , banyak sangat kecelaruan hal-hal dunia...Cehhh.



Dengan membaca tajuk entry ni , nampak sangat aku nak kongsi pasal Sabah.
SABAH memang awesome gila. Kalaulah Sabah dengan Johor ni macam JB-Melaka , JB-Pahang ke kan...memang tiap-tiap bulan aku kesana. Kau bayangkan , aku on the last day driver hantar ke airport , aku boleh mencebik taknak turun van. Apahallll~

"Taknak balik! Taknak! Taknak! Jomlah kita extend hari lagiiiiii"

Peragai macam budak-budak habis. 
Tapi kalau kau yang kesana , aku jamin , kau takde dah nak cebik-cebik. Kau akan nangis hentak kaki taknak balik terus. Serious! -.-


Flight dari JB kitorang ambik tengahari. Sebab kononnya nanti memasing tak boleh bangun pagi nak ke airport haritu. Entah pape je. Pastu menyesal sebab rasa macam wasting time sangat , sampai KK waktu petang and you cant do nothing selain cari tempat untuk dinner je malam tu.
Tapi takpe , first time , first experience. Next time sure akan naik flight pagi.



So kitorang stay kat Marina Court Resort Condominium untuk 2 malam. 
Sangat best , sangat selesa sebab mesin basuh , dapur gas , peti ice segala bagai semua ada. Wifi pun!
Buka je tingkap , memang bau laut sangat sebab dekat dengan area Pasar Filipino. Dekat dengan segala-galanya , tempat makan , tempat shopping depan rumah , pasar malam... Kiranya memang senang dan bestlah. Condo ni ada 3 bilik , sangat sesuai untuk family yang bercuti.

Cost :
RM280 x 2 Malam = RM560



So lepas dah berebut bilik , masing-masing lintang pukang kejar jamak waktu Asar. Kitorang masuk umah masa tu lagi 20 minit nak maghrib... Waktu solat kat Sabah sangat awal dari semenanjung. Kekadang rasa macam "Haaaaaaaaaaaaaaaaaaa?? Dah Asar dah? Baru pukul berapa ni".
Pukul 5.30 pagi dah terang.....kalau kat area Kundasang pukul 5 petang dah gelap oi!

Malam kitorang makan kat area "Todak". On the way lalu kat Filipino Market nak tengok view. Ramai yang suruh makan kat situ , makanan dia pun boleh buat terbalik mata...Banyak gila! Tapi kawasan tu agak kotor. Plus! based on study yang kitorang buat , ramai yang kena food poisoning lepas makan kat situ. So baiklah TIDAK. Kalau memang betul-betul nak rasa makan kat situ , better makan kat kedai yang korang pilih ikan then dia masak instead of makan makanan yang dah siap masak.

Makanan kat Sabah best.. especially chicken wing! kitorang makan banyakkkkkkkkkkk gila chicken wing. Seafood dia pun best. Best in term of price. But for us , rasa dia kureng sikit...sebab tak pedas and cara masak totally lain dari kat JB. So malam tu makan agak slow motion sikit. But still , tu lah nikmat kat tempat orang kan :)







Lepas kenyang. Balik tido.
Sebab esok....
arghhhh excited!!!!



To be continue.... 



5 comments:

Nurul Farhanna said...

Rindunyaaaa abi! Aku dah berblog dekat wordpress tauu hihi

Abiggaill said...

Apa link blog?

Nurul Farhanna said...

Sama blog lama tapi .wordpress.com :-*

Abiggaill said...

Dah baca!
Macam menarik je wordpress ;)

Nurul Farhanna said...

Best! Tapi aku buat wordpress sebab ofis aku haritu block blogspot -_-