Jul 8, 2012

Bronok @ Kuih Sagu


Bahan
  • Sagu putih / berwarna
  • Gula / Sirap
  • Daun Pandan / Esen vanila


Cara memasak

Version 1
  1. Larutkan sirap dengan secawan air dan secubit garam sebelum masukkan secawan sagu putih dalam loyang sebelum dikukus.
  2. Masukkan juga esen vanila atau daun pandan.
  3. Kukus sampai sagu kembang , jangan ada putih-putih.

Version 2
  1. Larutkan gula dengan secawan air dan secubit garam sebelum masukkan secawan sagu bewarna dalam loyang sebelum dikukus.
  2. Masukkan juga esen vanila atau daun pandan.
  3. Kukus sampai sagu kembang , jangan ada putih-putih.


Tips
  1. Kalau guna daun pandan , jangan koyak-koyakkan daun tu sebab nanti sagu akan melekat pada daun pandan.
  2. Untuk menggelakkan kuih terlebih air masa kukus sebab air dari penutup kukus akan jatuh ke kuih , ikat tutup kukus dengan tuala bersih supaya air jatuh ke kain , bukan ke atas permukaan kuih
  3. Lebih elok kalau lebihkan sedikit air dari sukatan asal lebihkan sikit je, jangan sampai satu cawan pula extra-nya!


 Selamat mencuba!




{AINNZ ABIGGAILL}

No comments: