Bahan
- Sagu putih / berwarna
- Gula / Sirap
- Daun Pandan / Esen vanila
Cara memasak
Version 1
- Larutkan sirap dengan secawan air dan secubit garam sebelum masukkan secawan sagu putih dalam loyang sebelum dikukus.
- Masukkan juga esen vanila atau daun pandan.
- Kukus sampai sagu kembang , jangan ada putih-putih.
Version 2
- Larutkan gula dengan secawan air dan secubit garam sebelum masukkan secawan sagu bewarna dalam loyang sebelum dikukus.
- Masukkan juga esen vanila atau daun pandan.
- Kukus sampai sagu kembang , jangan ada putih-putih.
Tips
- Kalau guna daun pandan , jangan koyak-koyakkan daun tu sebab nanti sagu akan melekat pada daun pandan.
- Untuk menggelakkan kuih terlebih air masa kukus sebab air dari penutup kukus akan jatuh ke kuih , ikat tutup kukus dengan tuala bersih supaya air jatuh ke kain , bukan ke atas permukaan kuih
- Lebih elok kalau lebihkan sedikit air dari sukatan asal lebihkan sikit je, jangan sampai satu cawan pula extra-nya!
Selamat mencuba!
{AINNZ ABIGGAILL}
No comments:
Post a Comment