Lauk Singgang & Asam Putih ialah salah satu lauk
favorite family kitorang selain lauk Asam
Pedas. Aku pun tak sure apa yang sedap sangat lauk ni. Mungkin sebab ayah suka
, so kitorang satu rumah pun jadi TER-suka kot. Memang lumrah family kitorang ,
sorang suka nanti semua orang pun akan suka *Minus Durian!* Other reason kenapa
lauk ni selalu ada atas meja makan
mungkin sebab aku dengan ibu
memang suka lauk – lauk jenis express ni.
Kenapa lauk express?
Masak lauk ni tak
sampai lima minit boleh siap meyhhh, campak-campak je :]
++++++++++++++++++++++++++
Sebelum ni kalau masak Singgang , leburkan je terus ikan
dalam periuk lepas tumis bawang, halia & kunyit. Kalau masak Asam Putih barulah kena
goreng dulu ikan tu before tumis. Last day masa ibu beli ikan
Tongkol, ada orang ajar ibu cara nak masak ikan tongkol bagi sedap &
lembut , sebelum masak , rebus dulu ikan tu.
Balik je dari tadika
semalam , dengan perasaan malas yang dah
sampai ke otak dengan badan penat apa semua , Singgang jelah yang larat aku
masak….
Ingredient
Ikan Tongkol
Bawang putih
Bawang merah
Cili padi
Halia
Kunyit
Asam jawa
Garam
1. Rebus ikan tongkol , tuskan airnya
2. Tumis bawang , halia , kunyit dan cili padi sampai naik
bau
3. Masukkan ikan , biarkan seminit.
4. Masukkan air asam jawa & garam secukupnya
Untuk lauk Asam Putih , simply gantikan ikan tongkol rebus
dengan ikan tongkol goreng atau ikan goreng apa pun boleh tapi mesti goreng dulu , part ingredient
dan step memasak still sama macam Singgang.
Senang gilerr-kan?
{AINNZ ABIGGAILL}
2 comments:
waa sedap.. resepi utk dalam pantang nnt pun boleh ni.. ;D
a'ah, betul2!
ibu kita masa pantang dulu pun makan singgang je hari-hari...nak makan sup dah muak kan :]
Post a Comment