Comel gila!
Tetiba terasa macam nak buat pula nanti *nanti bila pun tak taulah tuuu* , so decide untuk cari resepi. Then jumpa! Jom ke dapur ;p
Bahan -bahan :
2 biji telur
6 sudu makan air - mungkin tak guna semua , depends on adunan
1/4 sudu perisa makanan
7 cawan / 1 pound gula icing
Pewarna makanan
- Asingkan putih dan kuning telur. Resepi ni memerlukan putih telur sahaja
- Putarkan putih telur dan icing sugar dalam masa seminit dengan menggunakan slow speed.
- Masukkan perisa makanan dan 1/2 air. Kalau agak - agak adunan tu terlalu kental , tambahkan lagi air dan putarkan selama 10 minit dalam high speed. Make sure adunan tu kena jadi macam rupa cream.
- Dah settle , asingkan adunan tu dalam beberapa mangkuk untuk di "warna" then masukkan dalam piping beg.
- Squeeze a drop of icing onto a paper.
- Biarkan semalaman untuk adunan keras.
Jangan buat step 5 di atas kertas minyak sebab adunan akan bergerak / kept sliding off. Penulis asal resepi ni , just guna kertas A4 biasa je ;]
Selamat mencuba!
EXTRA : Gula - gula butang ni boleh letak atas biskut kan? Biskut yang kecik - kecik tu, kan kan kan??
{AINNZ ABIGGAILL}
No comments:
Post a Comment