Mar 2, 2011

STRESS DI KALANGAN GURU



Hello!

Aku rasa , sebab aku pergi interview bebudak di salah satu sekolah menengah kat Muadzam Shah tengahari semalam, aku dapat migraine sampai sekarang dari start jumpa diorang T____T

Tapi aku takdelah pula rasa menyesal. Teruja memang terujalahkan nak buat research yang melibatkan orang luar. Even it just a mini research tapi bila kita kena pergi sana sini , interview orang lain and not only berbekalkan information dari internet , for me its quit cool tapi with extra bala-lah-pulak , dapat migraine teruk.

Mungkin aku still ala-ala shock dengan keadaan dan perangai bebudak dalam kelas - kelas tu plus dengan panasnya cuaca , berjalan sana sini. Low metabolism betul. Panas sikit tak boleh , apa tak boleh. Boring.... Tadi sepanjang dalam kelas OB , muka aku memang tak boleh blah. Tadi juga first time pergi kelas tak pakai foundation apa semua. Ya Allah , muka sebijik macam orang tak mandi , di tambahkan pula dengan face expression like shit , double confirm macam perempuan tak mandi pagi @_@


Actually semalam memula tak plan pun nak ikut diorang. Tapi sebab perasaan ingin tahu apa yang orang akan jawab pada questionnaire tu nanti , so i decide to skip QNTB class and join , Ika , Shikin and Nalliz pergi satu sekolah ni. Yes, SKIP CLASS :] Dari rumah aku dah practice macam mana nak explainkan kat bebudak pasal soalan - soalan kitorang. Ya , sound quit lame haaaa... Soalan questionnaire tu memang aku buat dalam dwi-bahasa , masalahnya part bahasa Melayu tu siap ada mix - mix word Indonesia pula. Haaa tue yang bikin gelabah. Sebagai persediaan semoga tak di baling dengan buku teks , apa ada hal , practise jelahkan. Setengah jam juga ah aku practice , sambil - sambil pakai tudung semuakan , aku cakap sesorang imagine tengah bercakap depan class. Nervous plok.


We start our interview with Co-Curriculum teacher. Jawapan yang diberikan and respond agak memberangsangkan. Nalliz cakap cikgu tu friendly. For me , biasa - biasa je kut. Then kitorang berpecah , Nalliz and Ika interview cikgu - cikgu kat bilik guru , aku ngan Shikin handle bebudak. Semlam satu sekolah ada exam. So kitorang hanya boleh masuk kelas yang terpilih , kelas kedua for form 5 dengan first class for from 4.


Memang berbezalah respond budak kelas "atas" dengan kelas "bawah". Masa kena explain kat budak tingakatan 5 tu , aku rasa macam nak pegang rotan je. Degil sangat. Tak nak dengar arahan! We also distribute questionnaire kat cikgu kelas dia , and majoriti jawapan cikgu tu menunjukkan dia tak stress langsung. Never. Aku yang first time masuk kelas tu , explain sesikit cara menjawab tu pun dah boleh kena migraine , i wonder how cool she are sebab tak stress langsung. Hurmmm... Memang betul , kalau cikgu terlampau tegas , student boring , tapi student macam mereka perlu ketegasan. Dulu masa zaman sekolah aku , kalau ada visitor , kitorang kena hormat sebab cikgu cakap mereka akan bawa balik cerita tentang kita. Kalau nak bertanya dengan diorang pun mesti sopan dan ada cara , tapi sekolah semlam yang aku pergi tu.... Double Hurmmmmmmmmmmmmm.... Lain tempat lain gayanya mungkin.


Bila balik , baca satu - satu respond student ,memang rasa geram + kelakar . Kitorang ada column PREFER , DONT LIKE , DONT MIND , budak kelas "bawah" majority semua jawapan dia DONT MIND. Baca respond cikgu- cikgu diorang pula lagilah bertambah geram sebab ramai yang tick "NEITHER AGREE NOR DISAGREE". T_____________T
Owh kalau sesapa yang kena buat questionnaire , actually nie lah salah satu kelemahan questionnaire , susah nak dapat jawapan yang sebenar. Semua orang ambik mudah , tick je mana yang diorang rasa senang. Kekadang , aku pun cam gini jugak ;]



Owh just wanna share some of teachers comment , actually benda ni private tapi mungkinlah kalau ada sesapa yang terbaca contohnya macam budak - budak degil kat class ke , or someone yang anti cikgu or what so eva , benda nie boleh bagi pedoman sikit kot , sedarlah anda bahawa kita kena hormatkan guru even cikgu kau macam #%$%@#. Macam lecturer aku , walaupun dia banyak perabihkan duit semata - mata untuk assignment dia sorang , actually aku sayang dia. Benda - benda bangang yang dia suruh buat tu kadang - kadang buatkan aku dapat input yang bukan saja berkaitan dengan subjek dia , tapi tentang hal - hal lain juga ;]


Bebanan kerja guru sangat banyak. Tapi orang asyik mengatakan guru kerja yang senang. Cubalah anda jadi guru dalam sehari dan anda akan tahu bagaimana stress kami sebagai guru. -Guru matapelajaran Science


And one of respond yang buat aku quit shock is :


What would you do to get respect from a student who disrespects you in class?
Nasihat & biarkan sahaja jika mereka tidak hormat. Tidak perlu dipaksa dan tidak memerlukan rasa hormat mereka untuk berjaya.



Can u see that? Omg how stress she/he are... Wish she/he luck on what she/he are doing.
Tapi walau macammana pun aku respectlah cikgu - cikgu sekolah tu. Mereka pandai sorokkan stress diorang. Even though diorang rasa stress tapi diorang still akan teruskan mengajar.Diorang masih nak berbakti pada bangsa dan negara.


Do you intend to remain in teaching for the foreseeable future?
Yes because this is my passion.


Salute pada semua guru - guru di dunia! Hormatilah guru - guru anda~


{AINN ABIGGAILL}

2 comments:

DaHLia said...

I am a teacher and so proud to be a teacher!
Hanya insan yang bergelar pendidik jer tahu macam mana beratnya tanggungjawab yang kami pikul..
Dan tangggungjawab ini dilaksanakan demi mendapatkan keredhaan Illahi. Kita ajar anak orang sebaik mungkin, insyaALLAH Allah anak kita juga akan terjaga dan dididik sebaik mungkin di sekolah.

AINNZ ABIGGAILL said...

Hye cikgu Dahlia!
Based on pengalaman sehari kat sekolah , saya rasa saya tau kot betapa beratnya tanggung jawab cikgu :]

i wish u good luck :]