Mar 26, 2011

THE LEGEND OF MERLIN

PERHATIAN : Entry ini mengandungi banyak gambar yang melampau - lampau. Erkk maksud saya Gambo-banyok-bebenooo!



Dalam seminggu ni , aku dah khatam 3 season Merlin. Terima kasih pada kau , "erkk sapa nama kau?? aku lupalah!" Ermm sesapa jelah , sebab bagi movie tu. Seperti biasa , cerita - cerita fantasi macam ni memang cepat aku khatamkam , tak berkelip mata.


Selalunya kalau balik cuti je baru berkesempatan nak tengok Merlin ni kat TV3. Kat UNI10 mana aku nak cekau TV. Kalau tengok kat rumah pun kekadang aku mesti ada yang ter-miss - miss episode lepas - lepas , so nak taknak kena rujuk kat ibulah gamaknya.....

Gile weyh , cerita Merlin adalah satu -satunya cerita omputih ber-episode yang ibu aku layan. Cerita lain? Harammmmm.. Tapi kekadang kalau aku tengok Vampire Diaries dengan Supernatural , dia ada gak tanya - tanya , join sekaki dua. Tapi boringggggggg , asyik asyik bila nampak Damon atau Stefen mesti dia tanya "Yang ni pontianak baik ke jahat??" or kalau tengok Dean dengan Sam mesti dia tanya "Yang nie abang ke adik??". Perghhhhh tapaham betul aku. Mungkin ibu dah kurang sensetif terhadap lelaki - lelaki kacak mungkin. Tu yang dia asyik konfius je T____T





Kebetulan pula sekarang Glee tak keluar episode baru lagi , stop sebulan katanya , Vampire Diaries pun sama , so aku macam asyik ulang - ulang Merlin sampai dah hafal part mana yang best , part mana kena focus apa semua. Tak! sebenarnya aku macam dah addict Merlin sebab ada Bradley James. Tu nawaitu sebenar-benarnya =.=
Eyh tapi Prince Arthur tu kacak kan?? Sangat!!





Ok sekarang gambar - gambar kat bawah ni kita focus lebih pada Bradley James/ Prince Arthur
*Pss Farah , jom lawan Puckerman ke Pendragon yang mana lebih hengsem comel omomomomo ;p*












Sila jangan muntah! :))))





Ok kite ke bab yang serious sikit sebab nak cerita pasal sejarah / lagenda.

Tahukah anda bahawa watak - watak dalam Merlin tu adalah betul , means watak - watak tu wujud dalam lagenda masyarakat Britain ?

Memula aku pun macam "Haaaaa apakah???" , lepas Google and menimba ilmu dari sahabat karib , Si Wikipedia , so aku pun macam "Ohhh wow!!!" *Expression!* .



Based on apa yang aku bacalahkan , semua watak dalam Merlin tue memang ada dalam kisah - kisah lagenda. Tapi still macam tak berapa nak sure-lah sama ada memang betul - betul wujud atau sekadar mitos. Dari perbandingan yang dibuat , takda satu pun watak yang takde , watak Lancelot tu pun wujud rupanya. Watak Morgana , Mordred pun wujud. Kiranya macam Camelot memang wujud tapi setiap "pertualangan" Merlin tue jelah yang direka kut. Owh pada sesapa yang follow cerita Merlin , masa nak start tue kan ada visual pasal pedang dalam air kan ? Ok , pedang tue pun ada dalam cerita lagenda tu ok!


Kalau rasa berminat nak tahu lebih lanjut or Merlin follower yang rasa macam nak tahu apa kisah sebenar - benarnya macam aku ni kan , lepas tue kecewa bila tahu based on cerita lagenda tu nanti Arthur mati -.-' , bolehlah klik nama - nama watak kat bawah nie. It will link you to Wikipedia!





























Oklah , see ya!!


{AINNZ ABIGGAILL}

4 comments:

f@r@h said...

ok! prince arthur more charming BUT sebab dia king...cuba lakon jd org biasa mcm puckerlazy, confirm kalah..hahahaha

p/s:arthur mmg comelll pun..;p

AINNZ ABIGGAILL said...

1. Ok nampak mcm Pendragon menang disitu! ;]

2. Alah dia belakon jd prince tapi style still the sempoi2 one meyh

f@r@h said...

ok,for sure Pendragon (naga pun ada pen?) menang sebab dia ada iras2 british-scotland look gitu,innocent jer sedangkan puckerlazy muka mcm org baru lepas keluar persatuan anti-pencegahan-giler-perempuan-and-gataiii....

AINNZ ABIGGAILL said...

hahahaha!!persatuan anti-pencegahan-giler-perempuan-and-gataiii!tgk rambutttttlah ;p