Jan 24, 2011

MANUSIA KE MONSTER ?

Tengah cari gambar untuk assignment under tajuk "Employee Problem" , aku jumpa gambar - gambar kat bawah ni. Tersentap sekejap.



Even budak nie mungkin dah buat salah besar , memang binatanglah kalau si polis ni nak tibai budak tue dengan kayu kan. Gila bodoh , takde hati perut langsung.


Akibat daripada upah yang terlalu murah, seramai 15 000 orang pekerja termasuk pekerja kanak-kanak melakukan protes di jalanraya Bangladesh. Kelihatan polis dan petugas keselamatan menggunakan gas pemedih mata dan meriam air untuk meleraikan protes tersebut. *Patutnya kena ada sambungan "menggunakan gas pemedih mata , meriam air dan kemahiran membantai untuk meleraikan protes tersebut".*

Kebanyakan pakaian yang dijahit akan dijual di gedung membeli-belah terkemuka di barat. Antaranya ialah Walmart. Purata pendapatan bagi pekerja ini ialah sebanyak $25 sebulan. *Buat baju untuk Walmart , tapi bagi gaji murah? Management system fail!*











Polis Malaysia atau mana pihak - pihak berkuasa , tolonglah jangan perangai macam nie. Walau besar mana pun salah budak tu , agak - agaklah kalau ye pun nak bantai budak. Budak lagi kott. Besar mana sangat kudrat diorang nak lawan orang dewasa macam korang. Bayangkan pula kalau satu hari nanti anak korang plak kena rembat macam nie. Perghhh... sadis. Ingat wey , KARMA.

CREDIT TO : http://www.maxx.my/story.php?title=pekerja-pembuatan-pakaian-melakukan-protes-di-bangladesh






{AINNZ ABIGGAILL}

2 comments:

Che Sakinah said...

wei.. sian gile.. mongok nyer polis mereka..
ain2.. awak buat asgnmnt ape ni? jom buat sesama.. hahaha... kita coz biznes tengah cari2 idea nak buat tajuk ape untuk research.. last tym suggest kt lecturer nak buat tajuk poverty in urban area.. adus.. kene reject wey.. nampak awak buat entry employee ni berminat la pulak.. cite sikit .. kongsi2.. hehehe.. :D makaseh..

AINNZ ABIGGAILL said...

Tuelah , kesian gila ;[

nie assignment pasal problem employee..ermm macam , walaupun byk company yg sedia kan benefit utk pekerja tp still ada juga yg employee yg xdapat benefit tue atau ditindas. something like that lah... salah satunya problem utk employee perempuan.. kat msia , cuti bersalin paling sikit compare to other country..baru2 nie kan dapat naik dr 60 hari ke 90 , tue pun ade yg bantah dan xdiluluskan